Na inaugurácii nového pápeža očakávajú milión ľudí

19.03.2013 Celý región

Buenos Aires (TASR) - Až milión ľudí očakávajú dnes vo Vatikáne na inaugurácii 266. pápeža v dejinách katolíckej cirkvi, ktorým sa 13. marca stal argentínsky kardinál Jorge Mario Bergoglio. Po zvolení prijal meno František. Ide o prvého pápeža z Nového sveta a prvého jezuitu v tomto úrade.
Pápež sa na Námestie sv. Petra, kde sa uskutoční inauguračná omša, presúval otvoreným terénnym autom. Počas jazdy pozdravoval pútnikov, z ktorých mnohí mali v rukách zástavy Argentíny, odkiaľ nový pápež pochádza, uviedla agentúra DPA.
V snahe zaručiť bezpečnosť celého podujatia bezpečnostné zložky Vatikánu a Ríma postavili pozdĺž hlavnej dopravnej tepny vedúcej k Svätopeterskému námestiu dvojkilometrový pás zátarás. Na rozdiel od dňa jeho zvolenia, dnes je vo Vatikáne príjemné slnečné počasie.
Inaugurácia bude mať jednoduchší scenár ako obrad v roku 2005, keď sa úradu ujímal medzičasom emeritný pápež Benedikt XVI. 
Obrad, ktorý sa oficiálne volá inaugurácia Petrovho nástupcu rímskeho biskupa, sa začne Františkovou návštevou hrobu sv. Petra - prvého pápeža - pod hlavným oltárom Baziliky sv. Petra. 
Samotná bohoslužba sa uskutoční na Svätopeterskom námestí. Počas nej pápežovi odovzdajú aj symboly jeho úradu - pálium na znak toho, že je aj rímskym biskupom, ako aj rybársky prsteň s vyobrazením apoštola Petra s kľúčmi od nebeského kráľovstva (Mt 16, 19).
Keďže dnešný deň je sviatkom sv. Jozefa, ženícha Panny Márie, bude tomu zodpovedať aj výber textov čítaní a evanjelia.
 

Vyberte región